Рецепти вареників до свята Колодій
Саме у свято Колодій, або як його ще часто називають Масниця, наші пращури вважали основною стравою вареники, адже вони символізували напів сонце. Ми підготували добірку найсмачніших рецептів вареничків.
Вареники з картоплею
Продукти (на 6 порцій)
Для тіста:
- Вода – 110 мілілітрів
- Яйце - 1 штука
- Борошно - 300 грамів (2 склянки ємністю 250 мілілітрів) + для роботи з тістом
- Сіль - 1 щіпка
- Для начинки:
- Картопля (очищена) - 500 грамів
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Олія для смаження - 30 мілілітрів
Для подачі (за бажанням):
- Сметана
Спосіб приготування
- Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо. Заливаємо її водою, солимо і варимо близько 25 хвилин після закипання.
- Поки вариться картопля, цибулю нарізаємо дрібним кубиком і обсмажуємо на олії, повільному вогні, до золотистого кольору.
- Для тіста змішуємо воду, яйце та сіль.
- Просіюємо борошно. Вливаємо в муку рідку суміш.
- Тісто ретельно вимішуємо (5 хвилин). Розділяємо тісто на порції.
- З вареної картоплі робимо пюре.
- Додаємо в картопля пасеровану цибулю, перемішуємо.
- Додаємо чорний перець.
- На поверхні, присипаною мукою|борошном|, тонко розкочуємо тісто.
- Формою (діаметром 6 сантиметрів) вирізаємо з розкатаного тіста кружечки. Викладаємо начинку: на один вареник – приблизно 10 грамів
- Ліпимо вареники з картоплею, ретельно з'єднуючи краї тіста. Вареники можна заморозити та відварювати за потребою.
- Варимо вареники у підсоленій воді 6 хвилин (заморожені – не більше 8 хвилин).
Вареники з картоплею готові. Подаємо вареники зі сметаною. Смачного!
Вареники з картоплею та курячим філе
Смачні домашні вареники можна приготувати із різноманітною начинкою. Наприклад, те саме картопляне пюре, але вже з додаванням курячого філе.
Продукти
Для тіста:
- Борошно – 250 грамів
- Вода (окріп) – 150 мілілітрів
- Олія - 2 столових ложки
- Сіль – 1 щіпка
Для начинки:
- Куряче філе – 300 грамів
- Картопля – 300 грамів
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Мускатний горіх мелений - 1 щіпка
- Сіль на смак
- Перець чорний мелений – на смак
- Олія - 2 столові ложки
Для подачі:
- Сметана - на смак
Спосіб приготування:
- Куряче філе заливаємо в каструлі холодною водою і ставимо на вогонь. Після закипання воду підсолюємо, вогонь зменшуємо до мінімуму та відварюємо філе до готовності (приблизно 30 хвилин).
- Очищену картоплю розрізаємо на кілька частин і також відварюємо в підсоленій воді до готовності (приблизно 25-35 хвилин; час залежить від розміру шматочків та сорту картоплі).
- Для тіста борошно просіюємо в миску. Додаємо сіль та олію.
- Туди ж вливаємо окріп. Перемішуємо ложкою, потім вимішуємо тісто руками.
- Тісто має вийти м'яким та еластичним.
- Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі.
- Розігріваємо сковороду з олією.
- Очищену цибулю нарізаємо кубиками, викладаємо на шпаклю і обсмажуємо приблизно 5 хвилин до золотистого кольору. Всипаємо до цибулі чорний перець та мускатний горіх.
- Тим часом куряче філе вже приготувалося. Картопля також готова. Його можна розім'яти у пюре, залишивши трохи води.
- Куряче філе викладаємо в чашу блендера з насадкою "ніж" та подрібнюємо. Можна пропустити філе через м'ясорубку.
- Додаємо до курячого м'яса картоплю.
- Запускаємо блендер і перебиваємо куряче м'ясо з картоплею.
- Якщо ви робили пюре, то просто змішуємо його з курячим фаршем.
- Додаємо обсмажену цибулю і буквально кілька секунд перемішуємо начинку.
- Начинка готове. Пробуємо і при необхідності досолюємо.
- Тісто розгортаємо в пласт завтовшки приблизно 3 міліметри
- За допомогою склянки вирізаємо з тіста кружечки.
- Викладаємо на тісто начинку приблизно по 1 чайній ложці.
- Защипуємо краї вареників, я ще проходжуся краєм виделкою.
- Обробну дошку присипаємо борошном і викладаємо туди вареники.
- У каструлі кип'ятимо воду. Підсолюємо.
- Викладаємо в киплячу воду необхідну кількість вареників і відварюємо приблизно 8 хвилин після закипання.
- Виловлюємо вареники шумівкою та викладаємо на тарілку.
Подаємо вареники з картоплею та куркою до столу, за бажання доповнивши сметаною.
Вареники з капустою (із заварного тіста)
Вареники з капустою на пісному заварному тесті – дуже смачна, проста і ситна страва зі звичайних та всім доступних інгредієнтів. Ідеально підходить тим, хто дотримується посту. Тісто на вареники готується без яєць та молока, виходить пружним та еластичним, легко ліпиться, не розварюється. Таке пісне тісто для вареників чудово поєднується з капустою та підсмажкою із цибулі.
Продукти
Для тіста:
- Борошно - 240 грамів
- Вода гаряча – 120-140 грамів
- Сіль – 0,5 чайної ложки
- Олія - 1 столова ложка
Для начинки:
- Капуста білокачанна - 400-500 грамів
- Морква – 1 штука (маленька, близько 70 грамів)
- Цибуля ріпчаста - 1 штука (маленький, близько 70 грамів)
- Часник - 1 зубчик
- Томатний соус або кетчуп – 1 столова ложка
- Лавровий лист – 1 штука
- Сіль на смак
- Перець чорний мелений - на смак
- Олія - для смаження
Для варіння:
- Сіль на смак
- Лавровий лист – 1-2 штука
- Перець чорний горошком – до свого смаку
Для підсмажування:
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Олія - 2-3 столові ложки
- Капусту дрібно нашаткувати.
- Моркву нарізаємо тонкою соломкою чи натерти на тертці.
- Лук нарізаємо тонкими четвертинками кілець.
- Обсмажуємо лук до прозорості на невеликій кількості олії.
- Додаємо моркву, обжарюємо ще кілька хвилин.
- Додаємо в сковороду з цибулею та морквою капусту, обсмажуємо (не гасимо!).
- Приправляємо сіллю та чорним меленим перцем. Додаємо лавровий лист і смажимо до готовності (м'якості) капусти.
- Додаємо томатний соус або кетчуп і подрібнений часник (натертий на тертці). Добре перемішуємо та обсмажувхмо ще 3-4 хвилини.
- Перекладаємо капусту на плоску страву, щоб| вона повністю охолола. Лавровий лист видаляємо.
- Замішуємо тісто для вареників. Муку просіюємо.
- У гарячій воді (не окріп!) розчиняємо сіль і додаємо туди рослинну олію.
- Вливаємо гарячу воду, просіюємо муку і замішуємо пружне еластичне тісто (скільки додаємо води, дивіться по тесту, мука у всіх різна). Замішуємо спочатку лопаткою. Потім викладуємо на робочу поверхню та вимішуємо тісто руками 5-6 хвилин.
- Формуємо з|із| тесту кулю, накриваємо мискою (або харчовою плівкою) і залишаємо відпочивати на 20 хвилин. Після цього тісто стане м'якшим і ще еластичнішим.
- Формуємо із тесту ковбаску.
- Відрізаємо маленький шматочок тесту, близько 20 г. (Інше тісто покласти знову під миску або плівку, щоб воно не завітрилося.) Розкочуємо шматочок тесту в овальний корж. Тісто зовсім не липне до поверхні, але якщо потрібно, то можна присипати робочу поверхню невеликою кількістю муки.
- У центр коржика видаємо начинку (менше, ніж столову ложку), капуста має бути вже повністю охолола.
- Формуємо вареник, защипуємо краї тіста.
- Добре скріплюємо краї тіста, щоб начинка не випадала при варінні.
- За бажанням можна зробити гарний фігурний край вареників – кіскою.
- Кип‘ятимо воду в каструлі, додаємо сіль, перець горошком і лавровий лист. Опускаємо в киплячу воду вареники. Після того, як вареники спливуть на поверхню, варити їх 5-7 хвилин до готовності тіста.
- Для підсмаження: дрібно нарізаємо лук та обсмажуємо його на олії до легкого золотистого кольору. Викладаємо готові вареники в сковороду із луком та акуратно перемішуємо.
Вареники із капустою готові.
Смачного!
Использованные материалы: Первый Криворожский. Фото з Pinterest
Коментарі
Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам