Осіннє меню 2022: другі страви

В попередньму матеріалі редакція інформаційного агенства “Перший Криворізький” підготувала перелік перших страв, які радимо приготувати цієї осені. В цьому матеріалі перелік основних страв осені 2022.

 

Основні страви 

До приготування основних страв можна підійти творчо та додавати до звичних свої смакові уподобання. Спробуйте поєднати овочі з м'ясними та рибними стравами. Щось буде гарніром, щось самостійною стравою.

 

Запіканка з баклажанами та сиром

Ця страва схожа на Мусаку, але легша у приготуванні. ЇЇ  можна подавати як основну страву, так і у якості гарнірао до будь-яких інших. 

Склад запіканки:

  • 2 шт. баклажанів
  • 2 шт. кабачка
  • 200 гр твердого сиру
  • 5 шт. яєць
  • 2ст.л. лимонного соку
  • 3 гілки базиліка
  • 2 ст.л. олії
  • сіль та перець за смаком

Для початку треба увімкнути духовку на 180 градусів. Почистити баклажани від шкірки, кабачки, якщо молоді можна залишити зі шкіркою. Порізати їх на слайси та замаринувати в солі та перцю. Паралельно збити яйця вінчиком, як для омлету. До яєць додати сіль і перець та дрібно нарізаний базилік. Сир натерти на крупній тертці. Наступне, що треба зробити - посмажити баклажани до золотавої скоринки. Готові баклажани покласти на паперовий рушник, щоб залишити зайву олію. Змастити форму для випікання олією, або викласти на пергамент в форму. Викладати треба шарми: баклажан, сир, яєчна суміш, кабачки і так поки не закінчаться компоненти. Зверху посипати тертим сиром і відправити в духовку на 15-20 хвилин. Для різноманітності між шарами можна додати кисломолочний сир. Смачного!



(фото Клопотенко)

Сочевиця з гарбузом

Приготування цієї страви не потребує великих кулінарних талантів та часу. Але куштувати – одне задоволення. Для приготування знадобиться:

  • 100 гр гарбуза
  • 100 гр м'якоті гарбуза
  • 200 гр сочевиці
  • 1 шт. помідору
  • 1 шт цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст.л. каррі-пасти
  • соль перець на смак

 

Сочевицю можна замочити на декілька годин, але можна одразу використати. У каструлі з товстим дном обсмажити дрібно нарізану цибулю та часник, додати каррі-пасту, помідор. Тушкувати пару хвилин. В цю суміш додати дрібно нарізаний гарбуз, гарбузову м'якуш, сочевицю та помідор, заливаємо водою. Якщо є бажання замість води можна додати кокосове молоко. Тушкувати 30-40 хвилин до готовності продуктів. 



 

Запечена білокачанна капуста 

Здивувати смаками можна не тільки завдяки дорогим продуктам, але й приготував прості овочі. На цей раз можна побалувати запеченою білокачанною капустою із соусом. 

Для цього потрібно:

  • половина  білокачанної капусти
  • 3 солоних огірка
  • 500 мл йогурту без добавок
  • 2ст.л. гірчиці в зернах
  • сіль, перець та сухий часник на смак

Щоб запекти білокачанну капусту, потрібно розрізати її на стейки та замаринувати, додаючи сіль, перець та сухий часник. Покласти на покриту пергаментом деко та запікати при 180 градусах 15-20 хвилин. Для соусу потрібно змішати йогурт з гірчицею та додати трохи солі. Викласти на тарілку запечену капусту полити зверху соусом та посипати порізаними огірками. Смачного!



(фото Клопотенко)

Чому важливо вживати овочі та фрукти 

Вживання овочів та фруктів в достатній кількості позитивно впливає на організм людини. Постійне вживання цих продуктів укріплює імунітет, підвищує енергійність, покращує стан шкіри та волосся. Якщо вживати їх регулярно, покращиться фізична активність та емоційний стан. 

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я добова норма вживання овочів складає - 300 гр., фруктів – 300 гр.


(фото МОЗ України)

Корисні овочі:

  • Солодкий перець – містить багато клітковини, азотистих речовин, вітамінами групи А, В, С, Е, РР, а також мікроелементами: залізо, йод, кальцій, калій, магній
  • Баклажан –   багатий на нікотинову кислоту та мікроелементів, таких як калій, вітаміни РР, групи В, С, каротин, магній, мідь
  • Кабачки – містить солі фосфору, калію, кальцію та магнію, а також невелика кількість заліза, каротину, вітамінів С, В1, В2 та нікотинової кислоти
  • Морква – вітаміни груп В, С, Е, РР, К, також бета-каротин, що організмі перетворюється на вітамін А
  • Помідори – містять вітаміни A, B2, B6, PP, E, рідкісний вітамін К, фруктозу, глюкозу, мінеральні солі, йод. А також магній, залізо, цинк.
  • Різновиди капусти –  містять клітковину, калій, фосфор, залізо, фолієва кислота, вітаміни А, В, С та амінокислоти
  • Гарбуз – азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також вітаміни А, В1, В2, С , D, Е, РР і більш рідкісні Т і К
  • Огірки – органічні кислоти, кальцій, фосфор, натрій, каротин, хлорофіл, хром, хлор, магній, залізо, вітаміни В,С, А, РР, Е, Н.
  • Авокадо – вітаміни - А, В1, В6, РР, К, С, D, Е, пантотенова та фолієва кислота, натрій, фосфор, залізо, кальцій, марганець, мідь.
  • Коренеплоди (буряк, батат, ріпа, імбир), але картопля не входить до цього переліку – містять вітамін В, С, клітковини, марганцю і калію, антиоксидантів.

 

Приготуйте будь-яку страву на ваш вибір і переконайтесь, що це дійсно легко приготувати та смачно вживати. Наповнюйте себе тільки гарними на вигляд та смачними стравами.

 

 

Підписуйтесь на сторінкиRelax у соціальних мережах:

Facebook: https://www.facebook.com/Relax.1kr.ua

Instagram: https://instagram.com/relax.1kr.ua 

Telegram: https://t.me/relax_1kr_ua

Перший Криворізький, фото Canva.com, Клопотенко
Relax.1kr.ua

Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам