Осіннє меню 2022: салати без майонезу

В попередньму матеріалі редакція інформаційного агенства “Перший Криворізький” підготувала перелік перших та других страв, які радимо приготувати цієї осені. В цьому матеріалі перелік легких салатів осені 2022.

Легкі салати

В продовження теми легких страв, наступним етапом в приготуванні їжі є салати. Розповідаємо, як  відійти від звичних майонезних салатів та приготувати смачні й корисні страви.

 

Салат з гарбузом та фетою

Цей салат не залишить байдужим нікого, легкий в приготуванні та є одна умова - з’їсти потрібно одразу.

До складу входить: 

  • 100 гр сиру фета
  • 200 гр гарбуза
  • 1 шт апельсину
  • 1 зубчик часнику
  • 2 гілочки базиліка
  • 2-3 ст.л. оливкової олії
  • чорний перець за смаком

Перш ніж готувати салат потрібно запекти гарбуз. Для цього треба порізати невеликими кубиками та викласти на деко, застелене пергаментом, збризнути олією та часником. Запікати при температурі 180 градусів 30-40 хвилин. Готовий гарбуз повинен бути м'яким. Викласти порізаний кубиком сир фета, запечений гарбуз,  очищений від плівки апельсин та листя базиліка. Все це збризнути оливковою олією. 

(фото Клопотенко)

Салат із запеченим гарбузом та козячим сиром

Урізноманітнити раціон овочевими салатами можна не тільки завдяки традиційному венігрету, а приготувати салат з печеними гарбузом і буряком. 

  • 400 гр буряку
  • 400 гр гарбуза
  • 60 гр шпинату
  • 100 гр козячого сиру
  • 2 ст. л бальзамічного оцту 
  • 3 зубчика часнику
  • 100 мл оливкової олії
  • 1 ст. л. меду 
  • Сіль, перець за смаком

Щоб приготувати треба нарізати буряк та гарбуз шматочками та запекти в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. Заправити оливковою олією та зубчиком часнику, сіль, перець на смак. Для заправки потрібно змішати оливкову олію, бальзамічний оцет та мед. По готовності овочі викласти в тарілку, додати шпинат та полити соусом, а зверху посипати козячим сиром.


(фото Твоємісто)

Салат із авокадо та сиру фета

Яскравий за кольорами та насичений вітамінами салат із авокадо та сезонних овочів.

Пропонуємо таку варіацію:: 

  • 1 шт авокадо
  • 1 шт огірок
  • 2 шт помідора
  • 1 шт салатного перцю
  • 100 гр сиру фета
  • 100 гр маслин
  • 1 пучок салату
  •  оливкова олія, лимонний сік, сіль, перець для заправки

Для приготування цього салату потрібно порізати на кубики всі овочі, салат порвати на шматки. Додати сир фета та маслини, заправити оливковою олією із додаванням лимонного соку, солі та перцю. Салат готовий!



 

Грецький салат

Класичний грецький салат - прикраса на будь-якому столі. Легкийу у приготуванні, насичений за смаками та максимально корисний. До його складу входить:

  • 200 г томатів чері або 2 томати
  • 1 великий огірок
  • 1 солодкий перець
  • ½ червоної цибулі
  • 50 г оливок без кісточок (чорні або зелені)
  • 200 г сиру фета
  • 1-2 ч. л. орегано
  • 3-4 ст. л. оливкової олії Extra Virgin
  • сіль до смаку

 

Щоб приготувати цей салат потрібно промити та порізати томати, перец, фету на кубики. Оливки порізати навпіл, цибулю нарізати півкільцями, огірки порізати навпіл і теж напівкільцями. Висипати в глибоку тарілку, приправити спеціями та заправити оливковою олією. Смачного!



(фото Клопотенко)

Чому важливо вживати овочі та фрукти 

Вживання овочів та фруктів в достатній кількості позитивно впливає на організм людини. Постійне вживання цих продуктів укріплює імунітет, підвищує енергійність, покращує стан шкіри та волосся. Якщо вживати їх регулярно, покращиться фізична активність та емоційний стан. 

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я добова норма вживання овочів складає - 300 гр., фруктів – 300 гр.

Корисні овочі:

  • Солодкий перець – містить багато клітковини, азотистих речовин, вітамінами групи А, В, С, Е, РР, а також мікроелементами: залізо, йод, кальцій, калій, магній
  • Баклажан –   багатий на нікотинову кислоту та мікроелементів, таких як калій, вітаміни РР, групи В, С, каротин, магній, мідь
  • Кабачки – містить солі фосфору, калію, кальцію та магнію, а також невелика кількість заліза, каротину, вітамінів С, В1, В2 та нікотинової кислоти
  • Морква – вітаміни груп В, С, Е, РР, К, також бета-каротин, що організмі перетворюється на вітамін А
  • Помідори – містять вітаміни A, B2, B6, PP, E, рідкісний вітамін К, фруктозу, глюкозу, мінеральні солі, йод. А також магній, залізо, цинк.
  • Різновиди капусти –  містять клітковину, калій, фосфор, залізо, фолієва кислота, вітаміни А, В, С та амінокислоти
  • Гарбуз – азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також вітаміни А, В1, В2, С , D, Е, РР і більш рідкісні Т і К
  • Огірки – органічні кислоти, кальцій, фосфор, натрій, каротин, хлорофіл, хром, хлор, магній, залізо, вітаміни В,С, А, РР, Е, Н.
  • Авокадо – вітаміни - А, В1, В6, РР, К, С, D, Е, пантотенова та фолієва кислота, натрій, фосфор, залізо, кальцій, марганець, мідь.
  • Коренеплоди (буряк, батат, ріпа, імбир), але картопля не входить до цього переліку – містять вітамін В, С, клітковини, марганцю і калію, антиоксидантів.



(фото МОЗ України)

Приготуйте будь-яку страву на ваш вибір і переконайтесь, що це дійсно легко приготувати та смачно вживати. Наповнюйте себе тільки гарними на вигляд та смачними стравами.

 

 

Підписуйтесь на сторінкиRelax у соціальних мережах:

Facebook: https://www.facebook.com/Relax.1kr.ua

Instagram: https://instagram.com/relax.1kr.ua 

Telegram: https://t.me/relax_1kr_ua

 

Перший Криворізький, фото Canva.com, Клопотенко
Relax.1kr.ua

Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам